Pigalle, ή αλλιώς ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο
- Μαίρη Μαρκογιαννάκη
- 8 Μαρ
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Του Γιάννη Κεντρωτά
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Θέατρο OLVIO
Δύο άντρες συναντιούνται. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι, τι σχέση έχουν, άντρες είναι και θα πιουν ακριβό ουίσκι συζητώντας για τα σημαντικά, για δουλειές, δηλαδή για χαρτιά υγείας και πιγκάλ.

Ο Ντίνος, ένας ανθρωπάκος του μεροκάματου, που ονειρεύεται την προαγωγή του στην εταιρεία, προσκαλεί το αφεντικό του στο σπίτι. Έχει μια καταπληκτική ιδέα. Είναι τόσο ευγενικός, γλυκός… κόλακας, εμμονικός, προσπαθεί πάσει θυσία να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Κι ενώ γελάς με την κωμικότητα των διαλόγων και των καταστάσεων, το γέλιο ξαφνικά παγώνει στα χείλη σου. Και χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να χωνέψεις τι συμβαίνει, να το ξεπεράσεις και να επανέλθει. Αλλά όταν επανέρχεται δεν είναι το ίδιο. Γιατί πια γνωρίζεις.
Μια παράσταση για την έμφυλη βία, μέσα από την ιδιότυπη φλεγματική πένα του Γιάννη Κεντρωτά που τα αποδομεί όλα -κωμικά και τραγικά-, μόνο για να μας αποδείξει πόσο εύκολα κι εμείς συνηθίζουμε, αδιαφορούμε, ξεχνάμε.
Αλήθεια, δεν βλέπει κανείς τον ελέφαντα στο δωμάτιο;

Η ομάδα 451F Performing Arts έχει το δικό της στυλ να λέει ιστορίες. Ο Μιχάλης Κοιλάκος που συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Γιάννη Κεντρωτά (Τόρνος, Γιοσίρου Γιαμαγκούσι) γνωρίζει πολύ καλά πώς να χρησιμοποιεί την κωμωδία ως όχημα για να αναδείξει το ανθρώπινο κοινωνικό δράμα, δίνοντας μας μια τσιμπιά ακριβώς εκείνη τη στιγμή που έχουμε παραδοθεί στο γέλιο.
Η χημεία της ομάδας είναι αδιαμφισβήτητη. Τον πρώτο λόγο στην παράσταση έχει ο Φοίβος Συμεωνίδης, ο οποίος μας χαρίζει μια χειμαρρώδη κόντρα ερμηνεία. Μιλάει με τέτοια φυσικότητα κι αφοσίωση για τόσο αστεία πράγματα που δεν μπορεί να μη μας παρασύρει στη δίνη της κωμικότητάς του.
Στην αντίπερα όχθη, η Τάνια Παλαιολόγου, αποτελεί τον τραγικό πυρήνα της παράστασης. Από την πρώτη στιγμή που γίνεται «ορατή», ηλεκτρίζει με την ενέργειά της τη σκηνή. Δεν μιλάει, αλλά η στάση του σώματός της, οι νευρικές της κινήσεις, το σκυμμένο κεφάλι, λένε πολλά. Κι όσο το κουβάρι του τι συμβαίνει σ’ αυτό το σπίτι ξετυλίγεται, τόσο οι ανούσιες συζητήσεις πυκνώνουν. Όταν η σιωπή δεν αντέξει και σκάσει, τότε τα λόγια της θα μας καθηλώσουν.

Ο έτερος άρρεν, ο Βασίλης Χατζηδημητράκης, κρατάει επίσης ψηλά τον παλμό της κωμωδίας. Είναι το αδιάφορο αφεντικό, συμπαθής μέχρι να βγουν τα κατώτερα ένστικτά του. Οι διάλογοι μεταξύ των δύο αντρών είναι απολαυστικότατα κωμικοί.
Αλλά ο ελέφαντας παραμένει στο δωμάτιο. Τι θα συμβεί;
Η ζωντανή μουσική από το τσέλο του Αναστάσιου Μισυρλή και το πιάνο-καταφύγιο της Τάνιας Παλαιολόγου ντύνουν υπέροχα την παράσταση. Το σκηνικό της Άννας Σάπκα, καλαίσθητο και λειτουργικό, δεν επιτρέπει να έχουμε πλήρη πρόσβαση παντού. Σαν τα σπίτια πίσω από κλειστές πόρτες.
Όπως συχνά συμβαίνει στη ζωή, έτσι και σ’ αυτή την παράσταση, τα πιο σοβαρά λέγονται μέσω του χιούμορ. Και κάποιες φορές όταν όλα τα’ άλλα έχουν αποτύχει, η «πλάκα» είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουμε. Δείτε αυτή την παράσταση καοι φέρτε μαζί και αυτούς που πρέπει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συγγραφέας: Γιάννης Κεντρωτάς
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Σκηνικά: Άννα Σάπκα
Κοστούμια: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική: Αναστάσιος Μισυρλής - Μιχάλης Κοιλάκος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αφροδίτη Κλεοβούλου, Κατερίνα Λιάρου
Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου
Τρέιλερ παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης
Γραφιστικά / Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Κεντρωτάς
Οργάνωση παραγωγής: Αφροδίτη Κλεοβούλου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού
Παραγωγή: 451F PERFORMING ARTS AMKE
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Φοίβος Συμεωνίδης, Τάνια Παλαιολόγου, Βασίλης Χατζηδημητράκης
Τσέλο: Αναστάσιος Μισυρλής
Πού: θέατρο OLVIO
Πότε: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00