top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαίρη Μαρκογιαννάκη

Βραβεία Ζω ένα Δράμα 2022-2023

Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στον τρελό χορό των ψηφοφοριών για τη θεατρική περίοδο 2023-2024. Όμως πριν ψηφίσουμε τις παραστάσεις της φετινής σεζόν, ας θυμηθούμε τις παραστάσεις που ξεχωρίσαμε την προηγούμενη θεατρική χρονιά.


Δύο οι μεγάλες νικήτριες παραστάσεις που μοιράστηκαν τον τίτλο της Παράστασης της χρονιάς για το 2022-2023, «Οι παίχτες» και «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» και επάξια, καθώς ήταν δύο παραστάσεις που απολαύσαμε, μας απασχόλησαν, η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Οι «παίχτες» έλαβαν επίσης τα βραβεία Καλύτερης κωμωδίας και Καλύτερου συνολικού καστ, ενώ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» απέσπασε και το βραβείο Καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Άρη Μπινιάρη. Παράσταση που αγαπήθηκε αποδείχτηκε φυσικά και «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», η οποία εκτός από τη δεύτερη θέση στην κατηγορία της παράστασης της χρονιάς -σε κοντινή απόσταση από τις νικήτριες-, δέχτηκε και τα βραβεία Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Πάνο Βλάχο και Καλύτερης μουσικής για τον Βάιο Πράπα. Τα μέλη μας τίμησαν την «Αντιγόνη» (του Ανούιγ) με τα βραβεία Καλύτερου δράματος και Καλύτερου κειμένου. «Τα φώτα της πόλης» αναδείχτηκε ως το Καλύτερο μιούζικαλ και μοιράστηκε το βραβείο Καλύτερης σκηνογραφίας με «Το όνειρο ενός γελοίου» (του θεάτρου Κιβωτός). Το βραβείο Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας έλαβε για το «Garamond 12» η Μαρία Ζορμπά, ενώ ως Καλύτερος μονόλογος κρίθηκε από τα μέλη μας η παράσταση «Η μηχανή του Τούρινγκ» με τον μονόλογο του Ορφέα Αυγουστίδη. Ως Καλύτερη κλασική παράσταση χαρακτηρίστηκε «Ο Αίας», ενώ το βραβείο Καλύτερου σύγχρονου ελληνικού κειμένου κέρδισε «Ο τόρνος» του Γιάννη Κεντρωτά. Το βραβείο Καλύτερης παιδικής παράστασης απέσπασε η «Οικογένεια Νώε» και τέλος ως Καλύτερη πρωτότυπη/πειραματική παράσταση βραβεύτηκε η παράσταση «Don’t look back».


Αναλογιζόμενη τη χρονιά που πέρασε, αναπολώ κάποιες παραστάσεις. Όμως η θεατρική περίοδος που διανύουμε και ολοκληρώνεται σιγά σιγά, νομίζω πως μας έδωσε ίσως ακόμη πιο πολλές, καλές παραστάσεις που μας γέμισαν συναισθήματα και προβληματισμό, που μας συγκίνησαν, που μας έκαναν να κλάψουμε, να γελάσουμε -κάποιες φορές και τα δύο μαζί! Κι αν πέρσι τα Βραβεία Ζω ένα Δράμα ψηφίστηκαν από μια δεξαμενή 4.000 θεατρόφιλων, φανταστείτε τι έχει να γίνει φέτος που μετράμε πάνω από 12,5 χιλιάδες μέλη!


Ανυπομονώ να αρχίσουν οι ψηφοφορίες..... Εσείς;


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page