top of page
Εικόνα συγγραφέαΓεράσιμος Αρτελάρης

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

(Θεατρο)ιστορίες γι’ αγρίους



Στις 16 Δεκεμβρίου έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ‘Ελληνες ηθοποιούς. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και είχε πάρει μέρος στην παράσταση-σταθμό “Όρνιθες” του Καρόλου Κουν.


Στην θεατρική του καριέρα, έπαιξε σχεδόν όλο το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα: από την Συνοδινού, την Λαμπέτη και τον Χορν ως την Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ (που τον πάντρεψαν κιόλας). 


Στον κινηματογράφο, έπαιξε σε λίγες ταινίες. Θα μείνει για πάντα, όμως, στις μνήμες μας για την ενσάρκωση του ποιητή Φανφάρα στην ταινία “Ξύπνα Βασίλη” και την απαγγελία των ποιημάτων “τα Κοράκια” και “ο Σκοταδόψυχος”, σατιρίζοντας εκπληκτικά την μοντέρνα ποίηση.


Στην τηλεόραση, έπαιξε σε αρκετές σειρές, με αξεπέραστη την εμβληματική σειρά “Εκείνος κι Εκείνος”, στα δύσκολα χρόνια της Χούντας. Με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, υποδύονταν ένα ζευγάρι που θύμιζε τους βασικούς ήρωες του “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Μπέκετ. Μέσα από το παράλογο των φιλοσοφικών διαλόγων τους, έλεγαν έμμεσα αλήθειες που ήταν αδύνατον να ακουστούν αλλιώς τα χρόνια της Χούντας.


Το 1981, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στήνει ένα θεατρικό εργαστήρι στις φυλακές Κορυδαλλού. Επέλεξε ως πρώτο έργο “το Τάβλι” του Κεχαΐδη, ένα έργο λαϊκό, με χαρακτήρες οι οποίοι έχουν βιώματα παρόμοια με αυτά των κρατουμένων. Οι πρόβες επέτρεπαν στους κρατούμενους να ξεφύγουν από την ρουτίνα της φυλακής, να συζητήσουν για την κατάστασή τους κατά την ανάλυση του έργου, αλλά και να αναδείξουν πτυχές του χαρακτήρα τους που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να εμφανιστούν νωρίτερα.


Τα Χριστούγεννα του 1981, ο Μιχαλακόπουλος φτάνει στις φυλακές για πρόβα και η ομάδα τον ενημερώνει ότι ένας από τους πρωταγωνιστές της παράστασης, ο Μήτσος, είναι στο νοσοκομείο. Τρεις παρά, λίγο πριν ξεκινήσει η πρόβα, επιστρέφει ο Μήτσος από το νοσοκομείο. Λέει στον Μιχαλακόπουλο ότι η μέρα ήταν τόσο ωραία και καθώς οι φύλακες είχαν ξεχάσει να του βάλουν χειροπέδες, σκέφτηκε να αποδράσει για να “πάρει τις ανάσες του”.

Ο Μιχαλακόπουλος τον ρωτάει “και γιατί δεν το έκανες;”

Και ο Μήτσος απαντάει: “Δάσκαλε! Τρεις η ώρα είχαμε πρόβα!”


Δείτε τον ίδιο τον Μιχαλακόπουλο να διηγείται αυτήν την πολύ όμορφη ιστορία στην εκμπομπή “Γιορτινές Ιστορίες” της ΕΡΤ:



Πηγές:

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page