top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαίρη Μαρκογιαννάκη

Είδαμε την παράσταση "Οι Κάλπηδες" του Στρατή Μυριβήλη και σας την προτείνουμε

Ομάδα Πτωχαλαζόνες

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Θεάτρο Μπέλλος

 

Μια υπέροχη παράσταση που απευθύνεται σε ενήλικες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ιδανική για όλη την οικογένεια. 

 

Κεντρικοί ήρωες είναι ο Ψευτοθόδωρος και ο Καλπομανώλης οι οποίοι συναγωνίζονται στην μπαμπεσιά και την πονηριά και είναι περήφανοι γι’ αυτό. Είναι ζήτημα τιμής να αναγνωριστεί ο καλύτερος «κακός». Η πρώτη τους συνάντηση αφήνει «εκκρεμότητες» που θα πρέπει να διευθετηθούν, όμως οι ανατροπές είναι συνεχείς και το τοπίο δεν ξεκαθαρίζεται.

Τρεις ηθοποιοί μάς μεταφέρουν με γλαφυρότητα τον λόγο του Στρατή Μυριβήλη με τη λαλιά, τα ήθη και τις δοξασίες της εποχής. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση διαδέχεται αρμονικά τον διάλογο και οι τρεις ερμηνευτές μεταμορφώνονται σε όλα τα πρόσωπα του διηγήματος σαν να ξεπετάγονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ο Ελισσαίος Βλάχος κρατώντας κυρίως τον ρόλο του Ψευτοθόδωρου και ο Δημοσθένης Ξυλαρδιστός τον ρόλο του Καλπομανώλη με τις σπαρταριστές ερμηνείες τους μας παρασύρουν σε ένα παιχνίδι αλληλοεξαπάτησης, κάτι σαν  αγώνας επιβολής του «ισχυρότερου». Η Αγγελική Μαρίνου συνδέει καταπληκτικά τους δυο ήρωες συμπληρώνοντας τους υπόλοιπους ρόλους αλλά και την αφήγηση.

 

Η σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου χρησιμοποιεί ως όχημα την κωμωδία, διανθίζοντάς τη με φόρμες από το παιδικό θέατρο. Οι ήρωες παρότι πονηροί δεν γίνονται πότε «κακοί» αντιθέτως καταλήγουν έως και συμπαθείς στους θεατές λόγω των παθημάτων-μαθημάτων τους. Το λιτό σκηνικό της Ματίνας Μέγκλα και της Φιλάνθης Μπουγάτσου είναι πλήρως λειτουργικό στις ανάγκες αλλαγής τόπων. Τα φώτα του Γιώργου Αγιαννίτη και η μουσική του Νίκου Ζουρνή πλαισιώνουν όμορφα τις εναλλαγές της ιστορίας. 

 

Πέραν του διασκεδαστικού 75λεπτου που περάσαμε μικροί και μεγάλοι, η παράσταση αυτή ήταν κέρδος γιατί ήρθαν και οι νεότερες γενιές σε επαφή με τη γραφή του Στρατή Μυριβήλη, τα ήθη περασμένων εποχών αλλά και το διαχρονικό μήνυμα της συνεργασίας και του συναγωνισμού για το κοινό καλό. Λείπουν οι παραστάσεις ενηλίκων, οι οποίες να προσφέρονται και σε μικρούς εξοικειωμένους χωρίς το άγχος μην ακουστεί κάτι "άβολο".

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα

Σκηνικά / Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Φιλάνθη Μπουγάτσου

Μουσική: Νίκος Ζουρνής

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθοί  Σκηνοθέτη:  Αγγελική Στρατάκη, Ιλεάνα Παπαγιάννη

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Γραφιστική επιμέλεια: Μαύρα Γίδια

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: «Ξανθίας» ΑΜΚΕ

 

Ηθοποιοί: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις:   Από Παρασκευή 10 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 

Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 13€

Φοιτητικό, ομαδικό (γκρουπ άνω των 10 ατόμων):10 €

Ανέργων, ΑμεΑ: 8€

Ατέλειες ΣΕΗ:  Δωρεάν

 

Διάρκεια παράστασης  75 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων: MORE.COM

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page