top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαίρη Μαρκογιαννάκη

Είδαμε το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" και σας το προτείνουμε

Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Σύγχρονο θέατρο


Ένα τραπέζι με τέσσερις καρέκλες και τέσσερις ηθοποιοί να αλλάζουν θέσεις γύρω του ερμηνεύοντας εκ περιτροπής τους χαρακτήρες της ιστορίας και της ζωής του Χρόνη Μίσσιου. Πόσο μακριά μπορεί να πάει τον θεατή ένα αφηγηματικό έργο με ένα "αδιάφορο" στατικό σκηνικό και ηθοποιούς χωρίς διακριτούς ρόλους; Κι εδώ έρχεται το μαγικό ραβδάκι της σκηνοθεσίας κι απαντάει: πολύ μακριά.


Η Σοφία Καραγιάννη χρησιμοποιώντας απροσδόκητα ό,τι μπορεί να έχει πάνω ένα καθημερινό τραπέζι -σερβίτσια, μια καράφα με κρασί, μια κατσαρόλα με σούπα, ένα καρβέλι ψωμί- μας ταξιδεύει στον σκληρό κόσμο του Χρόνη Μίσσιου, στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, τις διώξεις, τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις, την πίστη κι επιμονή στον αγώνα, τον δεσμό με τους συντρόφους, τον διχασμό, τη ματαίωση του ονείρου. 



Το ριψοκίνδυνο αυτό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν βρίσκονταν τέσσερις εξαιρετικοί ηθοποιοί να ενσαρκώσουν τους ποικίλους ρόλους της ιστορίας. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης κρατώντας τον ρόλο του αφηγητή-πρωταγωνιστή και οι Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος στους υπόλοιπους χαρακτήρες του έργου καταφέρνουν να μας μεταδώσουν τα ποικίλα συναισθήματα με εναργή λόγο και έκδηλη την ένταση στα σώματα. Ο θεατής βιώνει μαζί με τους ήρωες την ανατριχίλα, τον σωματικό πόνο, την αηδία με τρόπο τολμηρό και πρωτότυπο που επιτυγχάνει τη θεατρική μέθεξη.


Δεν είναι ένα ευχάριστο έργο, δεν είναι η παράσταση που επιθυμείς να παρακολουθήσεις πριν από ένα κοινωνικό δείπνο. Είναι η παράσταση που θα δεις και μετά θα σιωπήσεις αναλογιζόμενος τις οριακές καταστάσεις που έζησε ο άνθρωπος στην πολύ πρόσφατη Ιστορία του.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page