top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαίρη Μαρκογιαννάκη

Είδαμε το «Πόθεν έσχες», της Νεφέλης Μαϊστράλη και σας το προτείνουμε

Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη-Κώστα Φιλίππογλου

Θέατρο Βεάκη

 

Η αεικίνητη Νεφέλη Μαϊστράλη ξαναχτυπά με το νέο πρωτότυπο έργο της «Πόθεν έσχες». Διαφορετικό από τα προηγούμενα ως προς τη δομή, ωστόσο ουσιαστικά πολιτικό, προϊόν σοβαρής έρευνας-όπως μας έχει συνηθίσει. Μαζί της η ομάδα 4Frontal, πάντα στην υπηρεσία του πολιτικού θεάτρου και της στηλίτευσης των «κακώς κειμένων».

 

Η ιστορία του Φώντα Κουτελάνου είναι μυθοπλασία, αλλά τα γεγονότα που την απαρτίζουν (βρε) τι μας θυμίζουν…

Η Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα ξεδιπλώνεται εμπρός μας. Σκάνδαλα, Τσερνόμπιλ, ο ήλιος ο πράσινος και το νεύμα στη Μιμή, το ριφιφί του αιώνα, τιρινίνι και πρωταθλητές Ευρώπης, όλα αυτά μπλέκονται στο γαϊτανάκι της ζωής του Φώντα, που σιγά σιγά έγινε ΣΕΡ Φώντας, αφού κατάφερε να αναρριχηθεί οικονομικά και πολιτικά. Στο πρόσωπο του Φώντα βλέπουμε όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες/ απατεώνες που πέρασαν από αυτόν τον τόπο. 

 

Τον Φώντα ερμηνεύει απολαυστικά ο Θανάσης Ζερίτης υιοθετώντας χαρακτηριστικά άντρα «παλαιάς κοπής», έτοιμο να αρπάξει κάθε ευκαιρία «επένδυσης» που του παρουσιάζεται. Από πατέρα με αριστερή ιδεολογία, εξελίσσεται στον άνθρωπος χωρίς καμία ιδεολογία. Στο πλάι του ως μητέρα του η Νεφέλη Μαϊστράλη αποδίδει έξοχα την ιδιοσυγκρασία της μάνας που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να «αθωώσει» το παιδί της. Κι αν η θεατρική διαφορά ηλικίας δεν αποδίδεται εμφανισιακά (ίσως ξενίζοντας στην αρχή), η εκφραστική και κινησιολογική της τοποθέτηση θα σας υπερκαλύψει. Μαζί τους οι υπόλοιποι ηθοποιοί Αλέξης Βιδαλάκης, Τάσος Δημητρόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Πάνος Τοψίδης αποδίδουν με πολύ καλό συντονισμό μεταξύ τους όλους τους ρόλους.

Η Γιώτα Σεραμέτη και ο Κώστας Φιλίππογλου έχουν στήσει το έργο με καμβά την κωμωδία διανθίζοντάς τη με πινελιές σάτιρας κι επιθεώρησης. Τα flash back προσθέτουν ευχάριστα πληροφορίες από το παρελθόν του ήρωα παίζοντας με τον χρόνο. Τα βίντεο του Αποστόλη Κουτσιανικούλη μας μεταφέρουν σε γεγονότα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία και τα μουσικά διαλείμματα σε σύνθεση και επιμέλεια Σταύρου Γιαννουλάδη μάς θυμίζουν την εποχή της ευμάρειας χωρίς αισθητική για την οποία με ευκολία χαμογελάμε ως μια γραφικότητα που ζήσαμε και πέρασε και δεν έγινε και τίποτα.

Αυτά μέχρι λίγο πριν το τέλος, που το γέλιο παγώνει όταν το έργο γίνεται έντονα (επι)κριτικό της παρούσας πολιτικής κατάστασης. Και τότε συνειδητοποιούμε πως όλα αυτά που με ελαφρά τη καρδία παρακολουθούσαμε στωικά να συμβαίνουν, μας οδήγησαν στο σήμερα. Μια σημαντική παραδοχή για όσους ακόμη αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας. Είναι μια αρχή, μπας και κάτι αλλάξει.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Νεφέλη Μαϊστράλη

Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη - Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Video Art - Trailer: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Σταύρος Γιαννουλάδης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Κεφαλά

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Επιμέλεια κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Μακιγιάζ: Κατερίνα Μιχαλούτσου

Παίζουν (αλφαβητικά): Αλέξης Βιδαλάκης, Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Ζερίτης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Πάνος Τοψίδης

Παραγωγή: 4Frontal & Artinfo

Εκτέλεση παραγωγής: Χρυσαντίνα Κούλουμπου

Οργάνωση γραφείου παραγωγής: Βικτώρια Λώλη, Χαρά Λώλη

Επικοινωνία: Ελένη Λιλή

 

Η παράσταση «Πόθεν έσχες» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

INFO

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη & Κυριακή 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 21:00 

 

Διάρκεια παράστασης :100 λεπτά

 

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 20€

Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, Ομαδικές κρατήσεις : 12€

 

Προπώληση

 

Θέατρο Βεάκη

Στουρνάρη 32 Αθήνα 10433

Πληροφορίες: 2109213310

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page