ΠΟΥΠΟΥΛapp, μια σύγχρονη παιδική παράσταση που κερδίζει και τους γονείς
- Μαίρη Μαρκογιαννάκη
- 20 Φεβ
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Από την ομάδα Κοπέρνικος
Σκηνοθεσία: Φοίβος Συμεωνίδης
Θέατρο Αργώ
Τι θέλουν τα παιδιά από μια παιδική παράσταση; Μια ιστορία που θα τα συναρπάσει.
Τι θέλουν οι γονείς από μια παιδική παράσταση; Μια ιστορία που θα γεννήσει ερωτήματα στα παιδιά, σκέψεις, συναισθήματα και που κάτι θα πάρουν μαζί τους σπίτι για προβληματισμό και συζήτηση.

Η παράσταση ΠΟΥΠΟΥΛapp συνδυάζει επιτυχημένα αυτά τα δύο στοιχεία. Το σενάριο, του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνης μοιάζει –ή μάλλον είναι- ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Οι ήρωες της ιστορίας μας ψάχνουν να βρουν τα διαμάντια που άφησε κληρονομιά η θεία. Αλλά δεν είναι απλό, η θεία ήταν παιχνιδιάρα και οι γρίφοι της αινιγματικοί. Η περιπέτεια ξεκινάει και οι μικροί θεατές την παρακολουθούν με ενθουσιασμό. Τι κι αν τα διαμάντια σκορπίστηκαν στους πέντε ανέμους, οι ήρωές μας έχουν την τεχνολογία βοηθό. Η εφαρμογή ΠΟΥΠΟΥΛapp θα τα εντοπίσει.
Κι εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο σκέλος, τα όμορφα μηνύματα. Στην ιστορία αυτή η τεχνολογία δεν δαιμονοποιείται, αντιθέτως η σωστή της χρήση παρουσιάζεται ευεργετική, στην υπηρεσία του ανθρώπου. Φυσικά, για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση αυτή, η τεχνολογία δεν αρκεί. Οι ήρωές μας πρέπει να συνεργαστούν, να ξεπεράσουν τα εμπόδια, να δείξουν κατανόηση κι εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο.

Δουλειά για το σπίτι όμως παίρνουν και οι ενήλικοι θεατές, καθώς υπάρχουν υποβόσκοντα νοήματα δεύτερης ανάγνωσης στην παράσταση. Θα σημειώσω τη λειτουργία του «κακού» που μόνο κακός δεν είναι, αφού αυτοεκπληρώνει την προφητεία της οικογένειάς του που πάντα τον «περίμενε στη γωνία». Επίσης, θίγεται η σημασία που δίνουν τα παιδιά στα μικρά πράγματα, όπως το να θυμούνται οι γονείς τους τα ονόματα των φίλων τους. Και φυσικά ο συμβολισμός ότι τελικά ο θησαυρός βρίσκεται –πού αλλού;- στο σπίτι μας, στην ίδια μας την οικογένεια.
Οι ηθοποιοί ήταν απολαυστικοί όλοι στους ρόλους τους, η μητέρα Αφροδίτη Κλεοβούλου, ο γιος Γιώργος Κομνηνόγλου, η Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη στον ρόλο της φίλης του γιου, αλλά και της εκκεντρικής γιατρού, ο Γιάννης Οικονομίδης σε ρόλο θείου και πατέρα και τέλος ο Βασίλης Χατζηδημητράκης που μεταξύ των ρόλων που υποδύθηκε μας έκανε να ξεκαρδιστούμε στον ρόλο του μπερδεμένου τράπερ που τελικά κατάφερε να «ξεκολλήσει» από το τέλμα, αναβαθμίζοντας το λεξιλόγιο των τραγουδιών του!

Τα σκηνικά της Ελένης Στρούλια, καλαίσθητα και πολυμορφικά, καθώς και τα κοστούμια της Δέσποινας Μακαρούνη έδωσαν χρώμα στην παράσταση. Τα φώτα της Ιφιγένειας Γιαννιού λειτούργησαν άψογα στην εναλλαγή των χώρων και των καταστάσεων. Θα σταθώ ιδιαίτερα στη σκηνοθεσία του Φοίβου Συμεωνίδη, η οποία έχει έντονα στοιχεία σωματικού θεάτρου. Η εναλλαγή των σκηνών, που σε άλλες παραστάσεις γίνεται διεκπεραιωτικά εδώ ήταν ευρηματική, καθώς θύμιζε σε εμάς τους μεγάλους -αλλά και στους γνώστες μικρούς- το αγαπημένο πρώτο μας ηλεκτρονικό παιχνίδι, το packman!
Η παράσταση αυτή απέδειξε πως η ομάδα Κοπέρνικος φροντίζει και αγκαλιάζει με ιδιαίτερη ευαισθησία στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Όχι μόνο σε κανένα σημείο δεν ένιωσα αμηχανία από ακατάλληλες λέξεις, άσκοπες φωνές ή κινήσεις, αλλά αντιθέτως μέσα από την παράσταση δόθηκαν λύσεις, ερμηνείες για συμπεριφορές και γενικά μια εικόνα αισιοδοξίας για το πώς μπορεί κάτι να γίνει, πώς μπορεί κάτι να πάει καλά. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες παραστάσεις, έχουμε ανάγκη από καλαισθησία, αισιοδοξία και τρυφερότητα. Και οι μικροί και οι μεγάλοι!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνεύουν: Αφροδίτη Κλεοβούλου, Γιώργος Κομνηνόγλου, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Γιάννης Οικονομίδης, Βασίλης Χατζηδημητράκης
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου - Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία - Κινησιολογία: Φοίβος Συμεωνίδης
Σκηνικά: Ελένη Στρούλια
Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη
Φωτισμοί: Ιφιγένεια Γιαννιού
Μουσική - Ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου
Στίχοι: Έμη Σίνη
Βοηθ. Σκηνοθέτη: Μυρτώ Πανάγου
Ηχογράφηση, mixing, mastering: Γιώργος Ζιώτας
Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Μουχταρίδη
Αφίσα: Κώστας Θεοχάρης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Video-Μοντάζ: Θωμάς Γκίνης
Πού: Θέατρο Αργώ
Πότε: Κάθε Κυριακή στις 12:00