top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαίρη Μαρκογιαννάκη

"Υπνοβάτες", μια αληθινά επιδραστική παράσταση

Από την ομάδα "Εν Δυνάμει"

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου

Δημοτικό θέατρο Πειραιά

 

Υπάρχουν παραστάσεις που σου αρέσουν, που σου αρέσουν πολύ, ακόμη και παραστάσεις που δεν ξεχνάς ποτέ. Και υπάρχουν και οι παραστάσεις που σε αλλάζουν. Που σε μετακινούν, που ανοίγουν μια χαραμάδα μέσα στην ψυχή σου κι αφήνουν το φως να εισέλθει. Μια τέτοια παράσταση είναι οι «Υπνοβάτες».

Γιατί να κάνεις θέατρο, αν δεν έχεις κάτι να πεις, κάτι νέο να προσφέρεις; Και ποιος ο αποτελεσματικότερος τρόπος να μιλήσεις για την αναπηρία, από το να «μιλήσει» η αναπηρία για τον εαυτό της; 

 

Εδώ λοιπόν, έχουμε μια ομάδα ηθοποιών με και χωρίς αναπηρία που παρουσιάζει ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με ενδιάμεσους σταθμούς τα ίδια τα βιώματά της. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του devised theatre η Ελένη Ευθυμίου και οι «Εν Δυνάμει» επιλέγουν να μας μιλήσουν για ό,τι ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε, τολμούν να μας δείξουν ό,τι αποστρεφόμαστε να κοιτάξουμε. Χωρίς στρογγυλέματα, χωρίς αιδώ, αλλά με φροντίδα, γλύκα κι σεβασμό.

 

Αν η σκέψη του θανάτου είναι αγχωτική για όλους μας, για τους γονείς των παιδιών με αναπηρία είναι κάτι πολύ πέρα από αυτό. Είναι ένα δαιδαλώδες πρακτικό πρωτίστως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί πριν πεθάνουν. Ποιος θα φροντίζει μετά τον θάνατό τους ένα παιδί που δεν αυτοεξυπηρετείται; Σε ποιον πέφτει το βάρος της φροντίδας του; Ναι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό το βάρος. Το βάρος του υγιούς, του φροντιστή, που δεν επέλεξε αυτόν τον ρόλο.

Ας μιλήσουμε για τα γηρατειά, για το γερασμένο σώμα, για την ομορφιά της γέρικης αγάπης, ας δούμε την ομορφιά της αγάπης που άντεξε στον χρόνο, ας αντιπαραβάλουμε την αγάπη της νεότητας που εγκαταλείπει όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, όταν ο καρπός της δεν ήταν αυτό αυτό που προσδοκούσε.

 

Ας μιλήσουμε για τα χάπια. Για τα χάπια που πρέπει να πάρει κάποιος, όχι για να είναι καλά, αλλά για να είναι αποδεκτός. Κι ας τον κάνουν να κοιμάται όλη μέρα. Ας μιλήσουμε για τον έρωτα που δεν έχει φύλο, θρησκεία, κατάσταση υγείας, για τον έρωτα. Ας μιλήσουμε για τον εγκλεισμό, την ιδρυματοποίηση, τη μοναξιά, την πραγματική μοναξιά, αυτή που δεν σου μιλάει κανείς, που είναι σαν να είσαι και να μην είσαι, αφού για τους άλλους δεν είσαι.

Ας μιλήσουμε για τους ανθρώπους. Που άλλοι ονειρεύονται ξύπνιοι κι άλλοι επιλέγουν να υπνοβατούν, ας μιλήσουμε για τον άνθρωπο που κοιτάζουμε, αλλά προσπερνάμε, ας δούμε τον άνθρωπο γυμνό, ένα σώμα και μια ψυχή με επιθυμία για επαφή, για ζωή.

 

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» κάνει πολύ περισσότερα από θέατρο. Τα μέλη της έχουν καταφέρει από διαφορετικές αφετηρίες να φτάσουν σε έναν κοινό τόπο, να μοιραστούν ένα κοινό όνειρο και τελικά να το πραγματοποιήσουν προσφέροντας ο καθένας το καλύτερο κομμάτι της ψυχής του. Τουλάχιστον εμείς από κάτω αυτό εισπράττουμε. Οι μετρημένες τεχνικές ατέλειες ήταν μια σταγόνα μπροστά στον χείμαρρο των συναισθημάτων που μας ξύπνησε η παράσταση αυτή. 

 

Μεγαλειώδες εγχείρημα. Μια αληθινά επιδραστική παράσταση.

Συντελεστές

 

Ιδέα – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου                                                                                                 

Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει»

Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου

Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ

Χορογραφία - διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony

Συνεργάτιδα μουσικός – Σχεδιασμός Ήχου (sound design): Σοφία Καμαγιάννη

Φωνητική διδασκαλία: Έλενα Μουδίρη Χασιώτου

Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony  

Βοηθός στη δραματουργία: Γιώτα Κουϊτζόγλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θέμης Θεοχάρογλου

Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη

Βοηθός φωτιστή: Χρήστος Σιούμης

Ηχολήπτης: Γιώργος Χαριζάνης

Συντονισμός και οργάνωση ομάδας Εν δυνάμει: Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης

Βοηθοί σκηνοθέτη στον πρώτο σχεδιασμό της παράστασης: Γιώτα Κουϊτζόγλου, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Richard Anthony

Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Βίντεο promo trailer: Ορέστης Ψωμόπουλος

Βίντεο promotrailer Μοντάζ: Δημήτρης Ζάχος

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Ντολοπούλου

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ομάδας «Εν Δυνάμει»: Απόστολος Λιάπης

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Παραγωγή: Ομάδα Εν δυνάμει

Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Εκτέλεση παραγωγής: InScene Productions – Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Τσαμπίκα Κωτούλα

                                                                             

Επί σκηνής - Ομάδα Εν Δυνάμει: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χριστίνα Ασλανίδου, Γιάννος Γαβαλάς, Λένα Γκαντιά,  Μαρία Δαχλύθρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καιναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Ευτέρπη Κώστα, Νικολέτα Λάππα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Νικάρονας Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Νίκη Πεταλά, Βασίλης Πέτρου, Νίκος Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Μαρία - Ταρσή Χελά, Ελίνα Τσιορμπατζή, Αλέξανδρος Χάτσιος.      

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page